dimecres, 14 de gener del 2009

Com ens veuen els italians?

Sempre s’ha dit que entre els italians i els espanyols hi ha una bona química. Doncs bé, les dades no només demostren que això és ben cert sinó que indiquen que aquesta relació és especialment estreta amb els catalans.


www.diaridebarcelona.cat

En els últims cinc anys, el nombre d’italians que escullen Barcelona com a destí permanent–no només per fer turisme sinó per viure-hi- ha augmentat tant que, actualment, representa el segon col•lectiu estranger més nombrós de la ciutat, desprès de l’equatorià. A dia d’avui, un total de 21.655 italians viuen a la capital catalana, especialment nous llicenciats i professionals liberals que es veuen atrets per les oportunitats laborals de la ciutat.

Però, ¿per què Barcelona i no qualsevol altre ciutat espanyola? Les entrevistes realitzades a tres italians que viuen a la ciutat, mostren opinions bastant homogènies al respecte. La corrupció que caracteritza la política italiana, juntament amb les poques llibertats de les gaudeixen els seus habitants són les causes més comuns d’aquest flux migratori. La situació que viu el aquest país veí és tal que en Roberto la defineix com ‘involució’. El clima i la forma de ser dels barcelonins també tenen força rellevància, i és que aquest col•lectiu afirma sentir-se molt còmode amb l’estil i el ritme de vida dels que viuen a la capital catalana.

En Luigi, per exemple, destacava la relativa rapidesa amb la que va poder obrir el seu negoci a Barcelona (La Cova de les Cultures) envers els eterns tràmits burocràtics que caracteritzen el seu país, on, segons afegeix, potser no l’hagués pogut ni obrir. Segons el seu parer, a més, els barcelonins i catalans en general són persones molt amables que, tot i ser reservades al principi, un cop els coneixes de veritat són amics per a tota la vida. I es que, tot i que com assegurava Mariana “la pasta i les pizzes no són comparables a les d’Itàlia i el menjar en general, sobretot les llegums, no tenen ni la meitat de gust”, sembla que els italians es senten molt còmodes a Barcelona, una ciutat que consideren molt cosmopolita, dinàmica, multicultural, acollidora i molt interessant en termes culturals. No és d’estranyar, per tant, que cada cop siguin més els italians que decideixin començar una nova vida a la nostra ciutat.

Publicat per: Elena Trias de Bes