divendres, 5 de juny del 2009

Parlem de la web semàntica amb Dolors Reig

Reconec que resumir una entrevista amb la Dolors Reig en un vídeo de cinc minuts ha estat una feina d’envergadura. Perquè aquesta consultora aboca tal quantitat d’informació rellevant, que em porta a una reflexió: o faig com el Google i la deixo anar tota, o intento seguir un criteri més afinat: oferir-vos un tastet de conceptes i si us interessa aquest tema, podeu remenar el seu blog 'el Caparazón' o seguir-la a través del Twitter @dreig


www.diaridebarcelona.cat

Alguns exemples que em posa la Dolors i que em semblen interessants, a saber:

De tant fer servir el terme 2.0 hem acabat desorientats: la Dolors creu que és més comprensible dividir l’evolució d’internet per dècades i models: de 1990-2000, la web 1.0 on uns pocs emeten i la resta ens ho mirem; de 2000-2010, la web 2.0 (ara si) on tots emetem i modifiquem la informació; i de 2010 a 2020, la web 3.0 o semàntica, on cal que aquesta massa ingent de continguts s’entenguin entre ells.

Si posem “Vols a Praga” a Google obtindrem informació per criteris ranquistes, no necessàriament rellevants. Altres cercadors com Bing ja comencen a tenir en compte aquests criteris: això repercuteix en cerques més eficients.

I tot això per a què serveix? Doncs per exemple, per crear noves aplicacions de la web que interactuin amb els objectes quotidians: l’exemple de la planta amb un xip que ens avisa quan es queda sense aigua, en pot ser un.

Algunes de les imatges que hi ha l'entrevista són d’aquest vídeo recomanat al blog de la Dolors. Crec que ajuda a compendre de manera clara, l'abast de tot plegat.

Publicat per: Rafael Luján