divendres, 5 de juny del 2009

Parlem de la web semàntica amb Dolors Reig

Reconec que resumir una entrevista amb la Dolors Reig en un vídeo de cinc minuts ha estat una feina d’envergadura. Perquè aquesta consultora aboca tal quantitat d’informació rellevant, que em porta a una reflexió: o faig com el Google i la deixo anar tota, o intento seguir un criteri més afinat: oferir-vos un tastet de conceptes i si us interessa aquest tema, podeu remenar el seu blog 'el Caparazón' o seguir-la a través del Twitter @dreig


www.diaridebarcelona.cat

Alguns exemples que em posa la Dolors i que em semblen interessants, a saber:

De tant fer servir el terme 2.0 hem acabat desorientats: la Dolors creu que és més comprensible dividir l’evolució d’internet per dècades i models: de 1990-2000, la web 1.0 on uns pocs emeten i la resta ens ho mirem; de 2000-2010, la web 2.0 (ara si) on tots emetem i modifiquem la informació; i de 2010 a 2020, la web 3.0 o semàntica, on cal que aquesta massa ingent de continguts s’entenguin entre ells.

Si posem “Vols a Praga” a Google obtindrem informació per criteris ranquistes, no necessàriament rellevants. Altres cercadors com Bing ja comencen a tenir en compte aquests criteris: això repercuteix en cerques més eficients.

I tot això per a què serveix? Doncs per exemple, per crear noves aplicacions de la web que interactuin amb els objectes quotidians: l’exemple de la planta amb un xip que ens avisa quan es queda sense aigua, en pot ser un.

Algunes de les imatges que hi ha l'entrevista són d’aquest vídeo recomanat al blog de la Dolors. Crec que ajuda a compendre de manera clara, l'abast de tot plegat.

Publicat per: Rafael Luján

dijous, 4 de juny del 2009

Associació de Joves Historiadors i Historiadores de la UB

El Pavelló de la República que hi ha a Horta és la rèplica exacta del Pavelló de la República Espanyola a l’Exposició de París de 1937, obra de Josep Lluís Sert i Luis Lacasa. És la seu del CEHI i també de l’Associació de Joves Historiadors i Historiadores de la UB.

Ens trobem amb l’Elisenda Barbé i Albert Planas, presidenta i l’associat més jove respectivament. Per fer les entrevistes escollim la planta baixa de l’edifici, on hi ha una reproducció a tamany natural del Gernika de Picasso. Després ens endinsem entre passadissos plens de llibres, caixes de documents i cartells originals sobre la Guerra Civil.


www.diaridebarcelona.cat

L’Elisenda creu que és una associació útil a l’hora d’intercanviar experiències entre els joves historiadors que s’obren pas amb els seus estudis de doctorat. També com orienten tot aquest coneixement cap a la societat: aquest 2009 tenen entre mans el projecte Cinema i Transició i l’elaboració d’una Unitat Didàctica sobre la Transició destinada als alumnes de tercer i quart d’ESO.

I és que com molt bé apunta l’Albert, conèixer el passat és un acte d’higiene democràtica i aquí els historiadors ens fan de corretja de transmissió. Més necessaris que mai davant els qui miren de reescriure la història seguint interessos partidistes i personals.

Publicat per: Rafael Luján

dimecres, 3 de juny del 2009

Un passat de masos i convents, un futur de millora


www.diaridebarcelona.cat

Les Corts era el meu objectiu en aquest reportatge i per això la recerca prèvia va anar encaminada a descobrir una plaça o un carrer que estigués situat en aquest districte.

Per casualitat vaig topar amb un llibre titulat ‘Masies de les Corts’ i aleshores vaig decidir buscar algun indret on s’hi hagués aixecat una masia. Vam contactar amb l’autora de l’obra, Imma Navarro, que actualment treballa a l’Arxiu Nacional de Catalunya i ella mateixa ens va proposar parlar de la plaça del doctor Ignasi Barraquer. En primer lloc, per la seva història, i en segon lloc, perquè la remodelació que s’espera li suposarà un rentat de cara. Així doncs, aquest reportatge s’alça com un testimoni del passat d’una plaça que ha de canviar, esperen els veïns, a millor.

Publicat per: Patrícia Álvarez