dimarts, 30 de juny del 2009

Ángel Pestaña:
líder anarcosindicalista i plaça de la Prosperitat

Cercava un barri que encara no haguéssim visitat dins la nostra sèrie PASSEJANT PER... (que tanquem amb aquest reportatge) i vaig trobar la Prosperitat. No vaig dubtar sobre el carrer o plaça a tractar. La plaça d’Ángel Pestaña, tot i que jo d’entrada no en coneixia la història, és el centre de la vida de la Prosperitat. Dins la mateixa plaça hi ha el Casal de Barri, així que el primer va ser trucar-hi. L’Ignasi em va adreçar al “Pepus” de l’Associació de Veïnes i Veïns i també a la Maruja. No va ser fàcil trobar un dia per anar a gravar la plaça i entrevistar-los a tots dos, però crec que l’esforç ha valgut la pena. En Rafel i jo vam visitar la plaça abans que es cobrís de sorra per convertir-se en la Prospe Beach.


www.diaridebarcelona.cat

Josep Ferrandi, “Pepus”, és una persona vinculada des de sempre a l’Associació de Veïns. També està sindicalment compromès com a treballador de Parcs i Jardins. La Maruja Ruiz va ser presidenta de l’associació durant molts anys i ha viscut en primera fila la història de la plaça perquè, a més, viu allà mateix. Quan allò era un camp de barraques sense llum ni aigua corrent, ella perseguia per Nou Barris l’alcalde Enric Masó (1973-1975) perquè, almenys, hi posessin una font pública. Història viva d’un barri que s’ha fet a si mateix.


www.diaridebarcelona.cat

L’altra curiositat a satisfer era per què la plaça es diu Ángel Pestaña. En la biografia d’aquest líder històric de la CNT i del Partit Sindicalista, no vaig trobar cap vincle amb el que avui és Nou Barris. Ben al contrari, a Barcelona va viure sobretot al carrer de Sant Jeroni, al Raval. Sembla que la decisió de dedicar-li aquesta plaça té més a veure amb el moment en què es va adoptar (la recuperació de l’ajuntament democràtic, el 1979) que no pas amb l’indret en si. Com el carrer de Pablo Iglesias, fundador del PSOE i de la UGT, que arrenca des d’un cantó de la plaça.

Sobre el líder anarcosindicalista, vaig descobrir la tesi Ángel Pestaña. Caballero de la triste figura. Vull agrair a l’autora, la professora d’història María-Cruz Santos, la seva immensa amabilitat en repetir l’entrevista i deixar-me material sobre Pestaña.


www.diaridebarcelona.cat

Publicat per l'Albert Muñoz

dilluns, 29 de juny del 2009

Parlem de vins amb Joan Gómez Pallarès

El darrer protagonista de la secció B de Blog és en Joan Gómez Pallarès, autor del blog De Vinis. En Joan ens cita a l’espai Monvínic, en ple cor de l’Eixample. Només entrar-hi ens adonem clarament que en Joan juga de local i l’Albert i jo de visitants. Ens explica que aquest és un espai únic al món, dedicat exclusivament al coneixement de la cultura del vi: en els seus viatges, diu, no n’ha trobat cap d’igual.


www.diaridebarcelona.cat

Davant nostre s’arrengleren les ampolles dels vins del dia; assessorats per un professional podem triar-ne un o bé l’altre. Aquí és poden degustar els millors vins del món per copes o mitges copes a un preu raonable, el que en Joan considera un luxe per a qualsevol persona que li agradi la cultura del vi i no vulgui excedir-se amb el preu.

L’espai és pur disseny (No en va avui hem sabut que està nominat als premis FAD08) però resulta poc funcional de cara a la il·luminació de la nostra càmera de vídeo. Així que asseiem en Joan a un pati interior i allà coneixem més bé com aquest catedràtic de llengües clàssiques amant de la cultura del vi va decidir donar un salt a la blogosfera per tal de compartir les seves experiències.

Si us agrada la cultura del vi, probablement ja coneixeu el bloc De Vinis. Si no, us recomano que us hi deixeu caure. Hi trobareu centenars de recomanacions, cròniques de viatges, i anècdotes sobre aquesta herència mil·lenària que és el treball de la vinya i el vi.

publicat per: Rafael Luján