dimarts, 4 de novembre del 2008

La plaça sense el sortidor

Dues sorpreses:

1) L'Amadeu el coneix tothom. La gent gran i la canalla. Organitzen la festa de la Castanyada des del centre cívic El Sortidor i va de bòlit (n'és un dels directors). En pocs minuts, la plaça s'omple de gom a gom amb nens que surten de l'escola i es queden a la plaça a jugar. Els avis que passegen i seuen als bancs es barregen entre les mares i pares que acompanyen els fills. Tres generacions gaudeixen a la vegada del mateix espai urbà.

2) La plaça del Sortidor NO té sortidor. La monumental font que hi havia a la plaça del Poble Sec, la font de Ceres, es troba avui a la plaça Sant Jordi de Montjuïc, al costat del Poble Espanyol. És difícil imaginar la imponent font al mig de la plaça del Sortidor. Al seu lloc, hi ha l'ascensor del pàrquing que hi ha sota la plaça. La deesa de l'agricultura i la fertilitat, Ceres, ha estat substituïda per una porta al subsòl.


www.diaridebarcelona.cat

Publicat per Núria Llabina

3 comentaris:

Vida quotidiana ha dit...

Tot i que bona part del que surt al reportatge és cert, hi ha una dada que no és correcta. La Font de Ceres no era a la Plaça del Sortidor quan es va fer el pàrquing, cap a l'any 1994-5. De fet fins i tot dubto que hi hagués estat algun cop. Ni la meva mare ni la meva àvia, totes dues nascudes a no massa metres d'allà recorden que hi hagués una font que no fos el conegut sortidor.

Abans de la reforma, tenia el sortidor igual (o similar) a l'actual, situat al bell mig, rodejat de plàtans, i el pas dels cotxes estava pels costats, amb llambordes. Fins i tot els cotxes podien aparcar, ja que hi havia espai per a fer-ho en els extrems de la plaça.

Diari de Barcelona ha dit...

Hola David!
L'Amadeu Quintana (director del Centre Cívic el Sortidor) parla de la font de Ceres com anitga font de la plaça del Sortidor. També en Josep M. Huertas Claveria, periodista especialitzat en Barcelona, ens deia a la seva "Guia de visita a la ciutat. 50 vegades Barcelona", que la font va estar situada al bell mig de la plaça entre els anys 1874 i 1918. És normal, doncs, que ni la teva mare ni la teva àvia ho recordin. L'Amadeu el que diu és que els veïns no entenen que es retirés la font, i en canvi, al seu lloc hi hagin posat avui en dia l'accés al pàrquing.
Per cert, m'ha agradat molt el teu blog!

Júlia ha dit...

Quan es va començar a urbanitzar Montjuïc per a l'Exposició es va traslladar la font-sortidor de Ceres, era massa gran per a la plaça, de fet, i s'explicava que hi havia caigut algun nen a dins. De sortidor-sortidor no n'hi va haver cap més, hi havia una font, la que hi ha ara, però es trobava al mig de la plaça i no 'desplaçada'.