dimarts, 12 de maig del 2009

Paco López Tey, memòria de la Barceloneta

Tota la gent gran de la Barceloneta recorda la Maquinista al barri, però jo volia sentir algú que hi hagués treballat. El repte no era fàcil, perquè aquesta primera fàbrica de la Maquinista Terrestre i Marítima va tancar el 1963, tres dècades abans que ho fes també la de Sant Andreu. Al final no hem arribat a parlar amb cap extreballador de la Maquinista, però hem conegut la persona sens dubte més adient per fer-ho.

Des de l’Associació Barceloneta Alerta (ABA), em posen en contacte amb Paco López Tey. En un moment va a buscar dos antics treballadors de la Maquinista, però un no és a casa i l’altre està malalt. Així que parlem amb en Paco de la història d’aquesta fàbrica i del carrer que en du el nom.


www.diaridebarcelona.cat

Paco López Tey és un personatge ben conegut a la Barceloneta. Tant que fins i tot té un capgròs dedicat! Fa més de 40 anys va començar a recopilar material històric i així va acabar muntant l’Arxiu Popular de la Barceloneta. Llavors li van cedir un espai al centre cívic, però després d’alguns anys funcionant, en Paco ha hagut de tancar l’arxiu per manca de recursos. Ha donat bona part del fons a l’Ajuntament. Ara com ara, l’arxiu és a l’espera que els documentalistes municipals hi posin fil a l’agulla.


www.diaridebarcelona.cat

En Paco expressa una nostàlgia que semblen compartir tots els veïns de la Barceloneta de tota la vida. També l’interès per conservar-ne el patrimoni [blog B+H] i la memòria [La Fraternitat]. La Barceloneta és un barri popular amb molta personalitat i té també la seva pròpia blogosfera, amb cròniques de barri o webs com aquesta, per exemple.

Per cert, la nostra càmera al carrer recordava a alguns veïns del barri el programa de Callejeros emès el dia abans. Però esperem que el nostre reportatge sigui millor rebut al barri!

Publicat per Albert Muñoz