dimecres, 4 de febrer del 2009

Mallorquins a Barcelona

El 1993, un farmacèutic mallorquí -en Toni Torrens- va tenir una idea agosarada i brillant: exportar l’ambient de les festes de Sant Antoni a Catalunya. Va trobar terreny abonat al cor de Gràcia, on els seus fills residien juntament amb centenars d’estudiants mallorquins establerts a Barcelona. D’aquesta manera peculiar va néixer una de les festes més arrelades en el calendari festiu de la vila: els Foguerons de Sa Pobla.

Coincidint amb l’encesa d’enguany (malauradament passada per aigua) he anat a fer un cafè amb un parell d’estudiants mallorquines que han fet la carrera a Barcelona. La trobada és a la llibreria de l’Espai Mallorca, 400 metres quadrats d’illa en ple cor del Raval. La seva directora, n’Amanda Vich, ens habilita un espai fantàstic on poder parlar amb tota la calma del món.


www.diaridebarcelona.cat

Són la Rosa Togores i la Lara Fluxà. Es coneixen de petites i ara s’han retrobat aquí. La complicitat entre elles ajuda a fer una conversa fluïda, en força moments divertidíssima: hi surten les anècdotes de l’arribada, el trencaclosques cultural barceloní, la llengua, la relació amb els catalans... i la voluntat d’algun dia, tornar a l’illa: com molt bé diu la Lara, “sa roqueta” tira molt.

Aquesta hora de calma a l’Espai Mallorca, de conversa tranquil·la amb la Rosa i la Lara em fa pensar amb els què un dia van ser companys mallorquins a la facultat i després es van convertir en amics insubstituïbles. Les vivències d’aquestes dues al·lotes poden ser aplicables als centenars d’estudiants balears que s’estableixen a Barcelona, atrets per l’afinitat cultural i lingüística, amb qui compartim la salabror d’un mateix mar.

Publicat per: Rafael Luján