dimarts, 17 de març del 2009

El carrer d'Aiguafreda: memòria de les bugaderes

Deixem la moto al carrer de Dante i resseguim a peu un petit laberint de carrerons que ens porta al carrer d’Aiguafreda: és un passatge encantador, de casetes baixes a una banda i de safareigs i horts de l’altra, que s’estén fins el carrer de Llobregós. El primer que ens ve al cap és que sembla un miracle que Barcelona hagi pogut conservar fins avui un patrimoni semblant.

De la mà de la historiadora Carlota Giménez coneixem més detalls de la història d’Horta, íntimament lligada al curs de l’aigua; una vil•la que va veure florir la indústria de les bugaderes que baixaven a Barcelona a treballar al crit de “qui té roba per rentar?”. Precisament aquest és el títol de l’exposició i el llibre que dignifica amb encert la memòria del sacrificat ofici de rentar a mà.


www.diaridebarcelona.cat

El sector comprès entre els carrers de Dante i Llobregós està afectat pel PGM del Carmel i entorns. La possibilitat de reallotjaments, expropiacions i massificació de la zona exaspera els veïns amb els què parlem. L’Associació per a la Defensa del Patrimoni Dante-Llobregós és el motor de la reivindicació. El seu bloc http://defensemhorta.blogspot.com

Crec que la ciutat hauria d’estimar i valorar en justa mesura tot aquest patrimoni que veïns com la Maria Rovira o la Rosa Ferrés han tingut la sensibilitat de preservar.

Publicat per: Rafael Luján