dimarts, 5 de maig del 2009

Vilarrúbia, l’historiador d’Hostafrancs i la Bordeta

És un dels barcelonins que millor coneix els carrers d’aquesta ciutat. Ha escrit la història dels carrers de set barris de Barcelona i ha publicat en total 24 llibres d’història local. Tard o d’hora, en Josep Maria Vilarrúbia-Estrany havia d’aparèixer en un dels reportatges de la sèrie PASSEJANT PER... Ho fa justament en aquest sobre la carretera de la Bordeta perquè, a més, ell és d’Hostafrancs. Ara viu en un altre districte, però torna sovint al barri on va néixer i sobre els carrers del qual va escriure el seu primer llibre d’història de carrers.


www.diaridebarcelona.cat

En Vilarrúbia conserva el programa de la inauguració de la plaça de Joan Corrades i Bosch perquè hi va ser. De fet, feia de guia en la passejada històrica pels carrers del barri que va precedir l’acte en si, on també hi havia les descendents de la família. Josep Maria Vilarrúbia-Estrany fa sovint de guia en passejades històriques per la ciutat, com ara les que organitza l’associació Barcelona Camina. De fet, és autor d'un llibre amb aquest títol.

En Joan Corrades va vendre l’hostal de Ca l’Hostafrancs, que ha donat nom al barri, a una dona que es deia Adela. Segons l’historiador, l’hostalera es va fer famosa per aquelles contrades perquè, quan un client posava massa oli a l’amanida, ella casualment cridava el seu gos, que es deia Pocoli. És una altra de les llegendes en la memòria col·lectiva d'aquest barri d'Hostafrancs. L’hostal es va enderrocar el 1929 per fer-hi el cinema Arenes, ara afectat pel PERI d’Hostafrancs. Avui, en aquest punt del carrer de la Creu Coberta, hi ha una botiga d’esports.

Publicat per Albert Muñoz