dijous, 12 de febrer del 2009

El caliu dels bombers

Els bombers... figures heroiques i eròtiques allà on les hi hagi. Però per aconseguir unanimitat entre els lectors, diguem que és un ofici heroic. És el que tothom pensa dels bombers, ja que apaguen focs i, si cal, salven les vides que es troben entre les flames. Però l’Albert Marcús, el president de l’Associació del Cau del Jubilat ho nega profundament. Vaja..! Després de dècades servint al cos de Bombers de la ciutat es treu mèrits assegurant que prenen moltes precaucions abans d’entrar a un foc, i que no fan mai cap bogeria.

El que més m’ha sobtat d’aquest rodatge: el sentit de col·lectivitat que tenen els bombers. Passen moltes hores junts en les interminables guàrdies: esmorzen, dinen, sopen, dormen... comparteixen dies sencers, i quan arriba el moment de jubilar-se significa que acaben amb uns quaranta anys de convivència.

Per no trencar aquest fort vincle van decidir associar-se i el 1996 van crear l’associació per als bombers retirats: El Cau del Jubilat. Ens van mostrar la seva seu, dins de l’edifici dels bombers de la ciutat. Es coneixen les mítiques instal·lacions del carrer de Provença, enfront de l’Hospital Clínic, com el palmell de la seva mà, i les han vist canviar al llarg dels anys.

Però ara, l’hospital s’ampliarà i la central de bombers es traslladarà a un altre punt de la ciutat encara per concretar. Tot i així, l’Albert ens diu que es remoreja que aniran a parar a la Sagrera, on es construeix la futura estació de l’AVE.


www.diaridebarcelona.cat

Diuen que quan celebren les juntes no s’hi pot estar dels crits que fan entre tots, i la veritat és que en una sala amb una desena de bombers jubilats fan força rebombori. Parlen, recorden, debaten i es van animant en la conversa. I al fons de tot aquest caliu hi reposen vitrines plenes de peces de col·lecció procedents de cossos de bombers de tot el món. Val la pena la visita, és el que ells han anomenat el Museu Exposició.

Entrada feta per Núria Llabina