divendres, 13 de febrer del 2009

Josep M. Piqué: "La ciutat recupera protagonisme en l’economia"

Des del 2006, el Diari de Barcelona i Barcelona tv tenim la seu al districte 22@. Així que els treballadors d’aquesta casa veiem dia a dia com es transforma aquest territori abans industrial, cada cop més tecnològic i mentrestant, de vegades, una mica inhòspit. Les obres de millora dels carrers han causat molèsties. I la reurbanització dels terrenys, amb les consegüents expropiacions, enderrocs o rehabilitacions, han deixat perjudicats i beneficiats pel negoci immobiliari. Quan es genera riquesa, tothom intenta apropiar-se’n!
Però crec que ara comença la part més interessant d’aquesta operació a llarg termini que és el 22@. Els que s’ho van inventar ja ho deien l’any 2001, que “fins d’aquí a 10 anys”.... L’actual conseller delegat de la societat 22@bcn dóna xifres importants ja assolides (un miler d’empreses o 30.000 llocs de treball), però mostra que les possibilitats del projecte van molt més enllà.


www.diaridebarcelona.cat

El mecanisme per generar riquesa, ara que els edificis i els carrers ja comencen a estar fets, són els clústers urbans. He intentat que en Josep Miquel Piqué en parlés de forma planera, perquè crec que això no només interessa als economistes sinó a tothom que s’ha de guanyar la vida en la nova economia del coneixement. Espero que les seves explicacions deixin clar què és un clúster i com són els clústers urbans de Barcelona. El mot està admès per Termcat però encara no ha entrat al DIEC, així que sentireu dir tant ‘clúster’ com ‘claster’ (en anglès).