dimecres, 1 d’abril del 2009

Menys bosses de plàstic, més innovació

El novembre passat ja es donava per fet que enguany els catalans pagaríem una taxa de 20 cèntims per cada bossa de plàstic que agaféssim del supermercat. Però al final el tripartit va preferir estudiar abans amb tots els agents implicats altres alternatives per reduir-ne el consum, dins d'una comissió de treball que haurà de presentar conclusions abans de l'estiu. A més dels corresponents departaments de la Generalitat (com l'Agència de Residus de Catalunya), hi formen part la fundació que impulsa la campanya "Catalunya lliure de bosses" i els representants dels consumidors i dels diferents sectors comercials i industrials afectats. L'objectiu continua sent reduir el 30% aquest any i el 50% l'any vinent el consum de bosses de plàstic a Catalunya, que ara com ara supera els 10 milions qualsevol cap de setmana.

Així doncs, sembla que de moment les coses no han canviat gaire des que, a principis de l'any passat, al Diari de Barcelona publicàvem el complet reportatge interactiu que la Maria Font va elaborar sobre el tema. Però la "guerra contra el plàstic" segueix més viva que mai. Aquesta mateixa setmana, els protagonistes tornaven a veure's les cares en una taula rodona a Barcelona tv. Els fabricants de bosses de plàstic insisteixen que són reciclables si les llencem al contenidor groc, però els ecologistes recorden que avui només una de cada 10 acaba al contenidor que toca (moltes van als altres contenidors plenes d'altra mena d'escombraries: almenys així es reutilitzen un cop, no?).


www.diaridebarcelona.cat

Reduir el consum de bosses de plàstic és una tendència imparable, sigui per la via normativa o simplement perquè els consumidors som cada cop més conscients dels problemes de residus. Els resultats de la campanya del grup Bonpreu en són una bona mostra. Però està clar que calen noves solucions per endur-nos la compra a casa. El cabàs tradicional no s'adiu amb els costums de la majoria de les famílies d'avui. El carret és una molt bona opció -n'hi ha de molt còmodes i plegables-, però només quan surts de casa per anar a comprar. És per això que totes les opcions que es mostren en el vídeo són cada cop més útils. I em penso que encara hi hauria lloc per inventar-ne alguna més: imaginació i disseny al poder!

Publicat per Albert Muñoz

1 comentari:

Nuria ha dit...

Em sembla fantastic aquest canvi i concienciació de les bosses de plastic. Crec que tots i cada un de nosaltres hem de contribuir-hi, per això, nosaltres, a la nostra vinotca-gourmet de Glories,www.ogumvins.com, les bosses que donem son de paper reciclable, no de plastic.
Si no hi posem de la nostra part els comerciants, no ajudem al medi ambient, educant a la clientela.