dijous, 26 de febrer del 2009

Hangar, un model de fàbrica de creadors

En caminar per les naus avui mortes i a mig enderrocar de l’antic recinte fabril de Can Ricart, sembla increïble que dins d’una d’elles bulli l’efervescència creativa de l’art contemporani. Però sí, això és Hangar. Un cop entres en aquest Centre de producció d’Arts Visuals i Multimèdia, res no et recorda l’abandó obligat i temporal que viuen les naus de l’entorn. Penses que en sortir hi trobaràs funcionant totes les indústries i tallers que, abans de tancar, donaven feina a 255 treballadors: “fou la desfeta d’un somni”, recorda el director d’Hangar. També pots fer un salt imaginari al futur per veure-ho tot ja reurbanitzat amb nous edificis d’oficines, la Casa de les Llengües, un auditori i un casal de barri. En Pedro m’informa que a la tardor començaran les obres per adequar i incorporar a Hangar una nau més i l’antiga casa del guarda de Can Ricart.


www.diaridebarcelona.cat

Mentrestant, dins d’Hangar, tota mena de tecnologia aplicada a l’art: des de l’electrònica fins als estris d’escultura, passant per les pantalles i els ordinadors. Allà, el meu equip de reporter audiovisual és un més. Treballem amb les mateixes eines, tot i que jo intento explicar el que veig i els artistes volen fer-nos veure precisament allò que no té gaire explicació. Coneixences interessants totes les que puguis fer dins d’un lloc com aquest. En un dels tallers d’artistes residents, a la planta de dalt, trobo un dels membres del col·lectiu D_forma. Després de l’entrevista amb l'Antonio, hi arriba una companya del mateix grup, que també n’hi ha de dones artistes a Hangar, encara que jo no hi trobés cap treballant en aquell precís moment.


www.diaridebarcelona.cat

I al taller del davant em trobo l’artista d’origen cubà que va retratar l’Obama amb sorra al Fòrum, Jorge Rodríguez Gerada. Un bon testimoni de la necessitat de centres de creació com Hangar.


www.diaridebarcelona.cat

Publicat per Albert Muñoz